keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

GLUTEENITON KAKKU


Perjantai - aamusella lähtö tyttären luo juhlimaan vähän jo etukäteen synttäreitä, sisko mukaan ja eikun yökylään!  Aattelin tehä vähän erilaisemman kakun tällä kertaa. Tein juustokakun Ville Vallaton-likööripullon innoittamana. Ja innostuin pitkästä aikaa tekemään jonkun kivan kuvan kakkuun.
Pohja on kääretorttupohja. Olen tehnyt joskus  kinuskikissan ohjeella  pikkasen pienemmän pohjan ja en tiedä onko se sitten parempi kun tähän ei ihan niin hyvin tuo väri jäänyt kiinni. Vai oliko syy gluteenittomissa jauhoissa, tiedä sitä. Mutta makua ei haittaa... Irtopohjavuoan koko oli 20.






Pohja:
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta (vaalea)


Väritettävä taikina:
1 kananmunan valkuainen
0,5 dl sokeria
3/4 dl vehnäjauhoja (glut.)
25 g voita
vihreää ja mustaa pastavärä


Täyte:
4 liivatelehteä
1 dl Ville Vallaton-kermalikööriä
2 dl kermaa (lakt)
200 g maustamatonta tuorejuustoa (lakt)
200 g päärynä-kinuskirahkaa (lakt)
2 munan valkuaista
2 tl vaniljasokeria
1,2 dl tomusokeria





Ensiksi tein kääretorttutaikinan.
Sitten tein taikinan joka värjätään. Siinä vain aineet sekaisin ja lopuksi sulanut voi joukkoon. Jaoin taikinan kahteen osaan, johon toiseen laitoin vihreää pastaväriä ja toiseen mustaa. (vihreää taikinaa saa olla enemmän, mutta riittää kyllä)
Tulostin Snoopyn kuvan ja sydämet paperille, laitoin kuvat leivinpaperin alle ja sitten "piirsin" ääriviivat leivinpaperille mustalla taikinalla. (pienessä pursotinpussissa oli pikkanen tylla) Sitten väritin sydämet vihreällä taikinalla.
Uunissa oli 235 ja annoin olla noin 6-7 min kunnes näytti hyvältä.

Kumosin pohjan sokeroidulle leivinpaperille. Kuvapuoli tuli siis ylöspäin ja siitä irrotin varovasti leivinpaperin kostean kylmän rätin avulla. Eli kostealla pyyhkeellä painelin pohjaa että paperi irtoaisi paremmin. Josain kohtaa väri jäi ikävästi kyllä kiinni leivinpaperiin.....
Leikkasin puukolla sopivat suikaleet irtopohjavuoan voideltujen reunojen ympärille (missä kuvat näyttää parhaimmalta) ja lopuksi täytin pohjan myös. Sinne jäivät testikuviot piiloon.

Sitten tein täytteen. Liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoitin rahkan, tuorejuuston, sekä vaahdotetun kerman keskenään (kermaan lisäsin sokerit ja pikkasen vihreää pastaväriä). Vaahdotin kahden ison kananmunan valkuaiset. Liivatteet sulatin kiehautettuun likööriin. Sen valutin sitten täytteen joukkoon varovasti ja lopuksi valkuaisvaahto.

Kaadoin täytteen vuokaan ja annoin hyytyä rauhassa yön yli. Sitten koristelin kermavaahdolla ja vihreillä kuulilla. (kuulat siivutettu ja otettu kukkasen mallisella muotilla paloja koristeeksi). Värjättyä valkosuklaata piti vielä laittaa kakun keskelle.

Oli kiva tehdä tämä kakku gluteenittomana ja laktoosittomana kun siskolla ja tyttärellä on tuon vehnäjauhon ja maidon kanssa eripuraa, mutta ei ylitsepääsevästi. (Ei ole siis keliakiaa) Siksi tein tämän kakun valmiiseen likööriin jota Alkostaa saa, muuten Ville Vallattoman-kermaliköörin voi tässä tapauksessa korvata Pisan Ambon-liköörillä.
Itsellä ei onneksi ole mitään ruoka-allergioita. Saa vedellä oikeastaan mitä vaan!












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti