keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

KAKKUJA








Tytär oli kuukauden työharjottelussa vanhainkodissa ja sai oppia kaikkea uutta samalla. Ja oli niin ihanaa kun asusteli meillä kotona koko sen ajan. Mutta hauskuus loppuu aikanaan ja tein hänen puolesta viemisiä hänen työkavereille ja "opettajille" huomiseksi.
Kaikkihan teen aina yleensä laktoosittomaksi, mutta jotkut suklaat sisältävät laktoosia mitä käytän, se on ainoa poikkeus. Riippuu kelle kakku menee. Onneksi itelle ei tuo laktoosivaiva ole mikään mullistavan paha....Ja ehkä tänä päivänä jotenkin outoa että juuri tuonne minne kakku meni ei olisi tarvinnut olla ollenkaan laktoositon. Mutta eipä sitä osaa muulla tavalla enää edes tehdä. Yksi hlö oli maidolle allerginen, joten hänelle sitten mutakakkua.




Appelsiini/suklaajuustokakku:

Appelsiinitäyte (alempi krs):
200 g appelsiinituorejuustoa
100 g mangotuorejuustoa
2 dl vispikermaa
0,5 dl sokeria
1 tl sitruunamehua + kuorta
145 g valkosuklaata
3 liivatelehteä
0,5 dl appelsiinimehua

Suklaatäyte:
150 g maitosuklaata
(5 kpl pätkiksiä)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 kpl kananmunankeltuaista
2 kpl kananmunan valkuaista + 2 rkl sokeria
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
4 kpl liivatetta + 4 rkl vettä
(nyt ei ollut pätkiksiä, joten laitoin lisää suklaata ja 1 rkl kaakaojauhetta)

Pohjassa oli perus Digestivejä ja 75 g voita.

(Vuoan koko oli 22 cm)


***********************************************





Maidoton mutakakku
(Kiitos naapurille ohjeesta!)

125 g voita sulatettuna (laktoositon sunnuntai -margariini)
1 dl vehnäjauhoja
2,5 dl sokeria
0,5 dl perunajauhoja
2 tl vanilliinisokeria
1/ 4 tl suolaa
4 rkl tummaa kaakaojauhetta
0,5 tl leivinjauhetta
3 kananmunaa

Sekoitetaan kuivat aineet keskenään. Rikotaan munien koostumus.  Sekoitetaan munat ja jäähtynyt voi. Lopuksi  sekoitetaan kaikki keskenään varovasti ja laitetaan  voideltuun irtopohjavuokaan. Uunin alatasossa paistellaan  175 asteessa ja noin 20-25 min....
(vuoan koko 20 cm)


***************************************



Kakkukoristeiden tekoa....




maanantai 28. maaliskuuta 2016

KARJALANKARHUKOIRA


Meillä siis niitä kolme kappaletta. Vanhin 16v, seuraava 7v ja tämä nuorin täyttää ensi kuussa 3v. Huomasin ihan vahingossa netin syövereissä että Karjalankarhukoira rotuna täyttää tänä vuonna 80v! Upeaa! Tällä meittin Masilla toinen korva ei vaan kunnolla ole noussut ylös mutta se ei menoa ja meininkiä, eikä hirvestystä haittaa yhtään. Itse en pahemmin hirvestykseen osallistu mutta omalla tavalla muuten hommassa mukana kuitenkin. Masi on niin lutunen ja symppis koira. Säkäkorkeuttakin löytyy 64 cm.


Masi 2014

Masi 2015 konekarhulla

Masi 2016



Karjalankarhukoiralla on juhlavuosi. Rotu sai nimensä vuonna 1936, jolloin sen jalostus alkoi. Juhlinnan arvoinen suomalainen suurriistakoira siitä tulikin.
Hyvin rohkea, älykäs, peräänantamaton, fyysisesti voimakas metsästyskoira. Terve ja pitkäikäinen rotu. Myös sopeutuva, uskollinen ja rakastava perhekoira.
Kehut ovat vuolaita Suomen pystykorvajärjestön tiedotteessa, jonka mukaan pyöreitä vuosia tulee kuluneeksi myös ensimmäisten karjalankarhukoirien rekisteröinnistä Kennelliiton rekisteriin. Se tapahtui vuonna 1946.
Nykyisin Suomessa rekisteröidään 600—700 karhukoiranpentua vuodessa.
— Kahdeksan vuosikymmenen kohdalla rotu on vahvasti voimissaan ja tulevaisuus näyttää lupaavalta, Suomen pystykorvajärjestön puheenjohtaja Eila Lautanen toteaa tiedotteessa.
Karjalankarhukoiran menneisyys juontaa Karjalan korpeen. Siellä salokylien metsästäjillä oli kumppanina kookas musta pystykorva, jonka rohkeus hämmästytti 1800-luvun karelianisteja.
Rodun ensiesiintyminen koirakilpailuissa oli jalostuksen aloitusvuonna 1936, jolloin ensimmäisen palkinnon pokkasi Viljo Kivikon Musti.
Karjalankarhukoiran varhaisia valioyksilöitä olivat myös Antti Herralan Jeppe ja varsinkin sen poika Töpö, joka oli vuoden 1938 koiranäyttelyn löytö: mallikas ja hyvä hirven- ja karhun haukkuja.
Nykyinen rodun valioyksilö on kouvolalaisen Tommi Ruokosuon Kuohukorven Missi. Kennelliitto valitsi sen vuoden 2014 eräkoiraksi. Viime vuonna Missi voitti karjalankarhukoirien SM-kilpailun eli Hirvenhaukut-ottelun jo viidennen kerran ja teki tällä tuloksella rotunsa historiaa.
Tänä vuonna Kuohukorven Missistä tulee elokuvatähti. Sillä on pääosa hirvenmetsästyksestä kertovassa dokumenttielokuvassa, jonka ensi-ilta on yksi karjalankarhukoiran juhlavuoden ohjelmaa.




sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

RENTOA OLOA


Niin mukavaa kun ei tarvitse tehdä mitään! Aurinko paistaa, saa nauttia olostaan ja syöty on.
Kauris, peurapullat, valkkariperunat ja uunitomaatit tekivät kauppansa. On ollut niin sanotuista jämistä nyt sitten sosekeittoa ja sämpylöitä. Ja ilokseni huomasin että muutama aika sitten kylässä istuttamani pesusienikurkkukin on lähtenyt kasvamaan! Hauskaa! Itelle otin käyttöön uuden leikkuulaudan kun vanha oli jo ihan halkeamispisteessä. No pakkohan siihen jotain pientä sitten oli raapustaa.........jos vielä pari pikkusta suklaamunaa maistelis.






torstai 24. maaliskuuta 2016

HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ!




"Pashaa", suklaata, mummusia ja pappasia ja muita, siitä meidän pääsiäinen on tehty....

Samalla vähän juhlistetaan kun toinenkin kersoista täyttää nyt sitten pian 20v. Ainahan on hyvä syy juhlia!

Tänä pääsiäisenä tuli tehtyä myös ns omannäköistä "pashaa". Ei mitään vanhanajan  kunnon voilla ja kermalla höystettyä vaan voisiko sanoa nykyajan pashaa. No tyylejä on yhtä monta kuin kokkiakin.



Pääsiäisjälkkäri:

250 g rahkaa
200 g appelsiinirahkaa
4 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
5 liivatelehteä
loraus sitruunanmehua ja kuorta
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl rusinoita
0,5 dl kuivattuja karpaloita
200 g hillottua appelsiininkuorta
1 dl mantelirouhetta

- Laitetaan liivatteet likoamaan kylmään veteen
-vaahdotetaan vaniljakastike
-sekoitetaan rahkan joukkoon kaikki muut aineet
-yhdistetään
-lisätään kuumassa vedessä kiehautettu liivate
(lisätään norona kun jäähtynyt)

Laitoin kahteen muottiin tuorekelmua ja kaadoin täytteen niihin.
Saa makustua vaikka kaksi päivää jääkaapissa....
(tästä tulee kaksi)





Kaurista tehtiin vähän iltapalaksi. Jos vaikka sitten perunoiden kanssa
viikon lopulla uudelleen.....




keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

GRILLIT HUURUSSA


Huominen töissä vielä ja sitten onkin kiva pitää muutama päivä vapaata. Tänään tuli oma lemppari ohjelmakin GRILLIT HUURUSSA. Pitihän sitä  sitten käydä hakemassa itellekin annos kun omalla paikkakunnallakin sellainen  Samin nimikkoannos on! Mutterigrilliltä herkkua:





Vähän matkalla kärsi mutta maku oli hyvä!


Sami Hedberg ja grillijono :  YOUTUBE-PÄTKÄ








sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

APPELSIINI-JUUSTOKAKKU



Pitkästä aikaa tein uunissa juustokakun. On oikeastaan maukkain herkku mitä voi olla. Lisäksi kun viitsisi vielä tehdä vaikka mansikkakastiketta. Mutta itsellä ei nyt sitten ollutkaan appelsiinituorejuustoa niin tein tavallisesta tuorejuustosta. Koristeena aiemmin tehtyjä kandeerattuja appelsiineja ja lisäksi laitoin vähän kuorrutetta...

Pohja:
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2,5 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta




Vaahdotin ensin voin ja sokerin, lisäsin kananmunan ja lopuksi jauhoseoksen. Taputtelin voidellun vuoan pohjalle ja reunoille tasaiseksi ja laitoin odottamaan jääkaappiin. Vuoka on noin 22-23 cm.


Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl sulaa voita
0,5 dl appelsiinin mehua
1 rkl perunajauhoja
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
appelsiinin raastettu kuori

Sekoitin kaikki aineet vain keskenään ja vaahdotin muutaman minuutin. Kaadoin vuokaan ja uuniin 175 astetta ja 40 min. Unohdin puolessavälissä laittaa leivinpaperin päälle, joten tuli pikkasen liian tumma pinta. Eli sen voisi laittaa ajoissa juustokakun päälle. Jäähdytin vuoassa.


Tuorejuustokuorrute:
100 g voita
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
1 tl appelsiinin mehua
appelsiinin kuoriraastetta

Vaahdotin voi+tuorejuusto+tomusokerin ilmavaksi. Samalla vatkaten lisäsin 
mehun ja raasteen.....

Koristeeksi voisi ripauttaa vielä vaikka tomusokeriakin.







perjantai 18. maaliskuuta 2016

BAILEYS-MOUSSE



Kauppoihin on tulossa/on tullut uusi Baileys-likööri. Appelsiini. Se on varmasti oma lempparini (luulisin), vaikka ainahan se perinteinen paras on. Appelsiinin maku kun kuuluu omaan lempikatekoriaan. No isäntä toi appelsiinin tilalla suklaa-Baileysta kun kyseistä tuotetta ei vielä ollut näillä nurkilla myynnissä. Ajattelin tehdä illaksi mousset, jotta jaksaa jäkispeliä sitten katsella mukavammin......

Kerma jäi näistä nyt uupumaan ja tilalle laitoin rahkaa. Semmoinen pikku pointti että eihän se toinen puolisko voi ajatuksia lukea kun sanoo että tuo kermaa tullessa. Sain sitten ruokakermaa ja sehän ei nyt sopinut tähän ohjeeseen. Että vispikermaa se olisi pitänyt olla ja lähikauppaan tästä on 9 km niin eipä viitsinyt enää vaivautua. Tämä oli nyt sitten semmoinen sovellettu ohje. (ensi kerralla tulee sitten varmaan molempia, varmuuden vuoksi) Rahkan tilalla siis olisi kermaa. Vaikka miksei voisi laittaa vaikka molempia. Tästä saa kaksi isoa annosta tai 4 tosi pientä. Nyt on kuvan laadut vähän huonoja kun kännyllä otin. Tässä on saanut muutamana päivänä lainata tyttären kameraa kun asuu kouluun liittyvän työharjottelun ajan kotosalla niin laatu ollut vähän parempaa.

Mousse:
1 dl kermaa (nyt tuli rahkaa)
75 g suklaata
                                              1 kananmuna
                                         0,5 dl tomusokeria
                                                 1 rkl Baileysta



Ensin sulatetaan suklaa, sitten vaahdotetaan kerma. Kananmunasta erotetaan valkuainen ja keltuainen. Nekin vaahdotetaan erikseen. Keltuainen vatkataan sokerin kanssa. Baileysin voi lisätä suklaan ja keltuaissokerin yhdistelmään.
Kun kaikki sekoitettu yhteen laitetaan jääkaappiin tunniksi tarjoiltavaan astiaan.

Koristeeksi laitoin valkosuklaahippusia ja kandeerattua appelsiinia, jotka voi syödä sellaisenaan.

Eli leikataan appelsiini ohuiksi siivuiksi, puolitetaan, keitetään 110 asteisessa sokeriliemessä kaksi minuuttia.
(2 dl sokeria ja 1 dl vettä)
Nostetaan pellille leivinpaperin päälle laitetaan  uuniin 100 astetta, annetaan olla puoli tuntia uunin alaosassa, käännetään siivut ja annetaan olla vielä toiset puoli tuntia. Kun jäähtyneet voi laittaa koristeeksi.








tiistai 15. maaliskuuta 2016

NAISTEN ILTA


Tällä kertaa askartelimme sanomalehdistä laatikoita ja laitettiin itämään pesusienikurkku. Mielenkiintoista! Eli kokoonnumme aina silloin tällöin akkaporukalla tekemään jotain kivaa ja kahvittelemaan ja tietenkin syöpöttelemään jokaisen tykönä vuorotellen. No siis onhan se juoruaminenkin mukava asia, hih! Nyt tosiaan istutettiin sanomalehden sivuista tehtyyn istutuspottiin pesusienikurkku. Mielenkiintoista tuleeko mitään esille. Saa oman pesusienen sitten käyttöön!




Kuusi meitä oli ja pari laatikkoa oli jossain hukassa kuvaushetkellä...



Kodin Kuvalehdessä oli ohje miten laatikko tehdään.



maanantai 14. maaliskuuta 2016

HAUSKA YLLÄRI


Kerran ennenkin sain oman kuvani tuonne MAKU-lehden sivuille ja kuinka ollakaan nyt ihan muuten vaan luin ja etsin netistä vähän vinkkejä mitä voisi vaikka leipoa kuukauden päästä omille sisustuskutsuille. Netistä kun saa kivoja vinkkejä ettei aina tulisi tehtyä samaa. Hain hakusanalla "suolapalat" , "suolaiset palat" kivoja kuvia ja näinkin oman blogin kuvan ja klikkasin sen huvikseen auki. No linkki menikin tänne:

http://www.maku.fi/blogit/maku-toimituksen-blogi/lukijoiden-leipomaa-inspiraatiota-kevaan-juhliin

No mutta täytyy sanoa kun menee tuonne reseptit-puolelle, niin sieltä tosiaan löytää kivoja ohjeita vaikka mihin. Itselle joskus tulikin tuo MAKU-lehti. Pitäneekin joskus taas tilata muutaman numeron verran kyseistä lehteä jos tulee oikein hyvä tarjous eteen.



********************


Tässä linkki myös  HYVÄN TUULEN PUOTIIN

Sieltä tulee meille esittelijä pitämään kutsut. Ei malttaisi millään odottaa. Paljon on edullista ja kivaa tavaraa. Ja se että näkee kamujakin samaan syssyyn niin mikäs sen kivempaa!!
Vaikkei muuta ostaisi kuin uuden tiskirätin vanhan hajonneen tilalle...   :)






sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

HOPEALUSIKKA-NAULAKKO


Omasta mielestä hopealusikat on aina olleet vähän turhia kapistuksia. Ihan kauniita ne ovat, mutta esimerkiksi jotain kakkua syödessä niin eiväthän ne pysy edes "kasassa". Nyt kaivoin esiin vanhat palkintolusikat mitä tässä perheessa kukin on joskus saanut. On kuulasta, hiihdosta, ammunnasta ja mistä milloinkin tullut muistoksi hopealusikka. Yksi taisi olla oma Hopeasompa-palkinto ala-asteelta, hih! Vähän putsausta ja kiillottamista ensin. Isäntä porasi lusikoihin reiät ja itse naulasin ne sitten vaan ronskisti puuhun kiinni. Kivaa! Sain itselle telineen jossa kuivattaa vaikka muotteja mitä on tullut käytettyä. Hintaa tälle hankkeelle ei tullut kuin kolme euroa (kaikkiahan se kiinnostaa) kun naulat sain oikeastaan ilmaiseksi kun vein työpaikalta siivotut tölkit kauppaan. Koukkupussi maksoi tosiaan sen muutaman euron kun itsellä ei enää ollut niin pieniä.....










Tästä se ajatus sitten lähti....


Tyttärelle myös oma naulakko




torstai 10. maaliskuuta 2016

VIINEREITÄ


Huomenna aattelin muutaman pikkusen viinerin viedä töihin että jaksaa sitten siivoilla. Meillä töiden jälkeen vähän työpaikan viihtyvyyden kohentamista, uusien laitteiden asentamista ja pizzaa, olutta ja tietty hyvää seuraa. Nyt ei mennyt ihan kuin strömsössä meikäläisen viinerit, eivät nousseet niin hyvin kuin viimeksi mutta eipä haittaa menoa kuitenkaan.
Taikina kaupan voitaikinaa, lisäksi vadelmamarmeladia ja vaniljakreemiä.






Sydämen muotoisella muotilla taikinasta palasia ja täytteet
kuvan osoittamalla tavalla. Uuniin 200 ja noin 10 min....






maanantai 7. maaliskuuta 2016

JUUSTOKAKKUJA !


Tyttären kaverille tuli tehtyä kolme erimakuista kakkua ja koristeista päätellen voi arvata mille alalle... Makuina olivat appelsiini-mango, mansikka ja suklaa. Kaikki ovat 10-12 hengen kakkuja. Näyttävät kaikki vähän erilaisilta, riippuen irtopohjavuoan koosta. Tässä olen käyttänyt 20-24 kokoja.
Yksi (appelsiini-mango) on kokonaan gluteeniton ja laktoositon.




Appelsiini-mangokakku:

Pohja
16 kpl kolakeksejä (200g, gluteeniton)
60 g voita (laktoositon, EILA)

Täyte
200 g appelsiinituorejuustoa (laktoositon)
200 g appelsiinirahkaa (laktoositon)
2 dl kermaa (laktoositon)
1 dl soseutettua mangoa
0,5 dl sokeria + 1 tl vaniljasokeria
ripaus sitruunan mehua sekä kuorta
1 dl tölkkimangon lientä
4 liivatetta




Suklaajuustokakku:

Pohja
200 g Digestive-keksejä
80 g voita

Täyte
200 g taloussuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 1/4 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
4 dl kermaa
1 dl vahvaa kahvia
4 liivatetta




Mansikkakakku:

Pohja
200 g Digestive-keksejä
80 g voita

Täyte
200 g mansikkarahkaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
300 g pakastemansikoita soseutettuna
1 dl sokeria
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 rkl mansikkahilloa
1 dl vahvaa mansikkamehua
4 liivatetta


*************************************

koristeiden tekoa....









sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

ITSETEHTY MAUSTEVOI


No eipäs siinä voin tekemisessä ei mitään ihmeellistä ole mutta yllättävän harvoin sitä tulee itse kyllä tehtyä. Itse tein nyt pikkasen annoksen (1 pötkö) pakkaseen. Annoin pehmetä noin 100 g voita ja pilppusin puoli desiä ruohosipulia. Sekoitin voin joukkoon ja lisäksi laitoin chilirouhetta ja pippurisekoitusta vajaan ruokalusikallisen. Lisäsin pikkasen joukkoon savumerisuolaa myös. Sitten leivinpaperille pötkö ja rullaksi pakkaseen. Maistui hyvin peurapihvin kanssa.
Tänään tuli tehtyä jääkaappiin myös kolme juustokakkua ja jälkkäriksi sain itselle pikkasen mansikkajuustokakun tuntua! Nam!






perjantai 4. maaliskuuta 2016

VERHOT VALMIINA


Mahtavaa!! Mummu ja pappa tuli käymään syömässä ja samalla pikkasen viilattiin heinäseipäästä tehtyä verhotankoa ja laitettiin verhoihin isompi kuja ja ripustettiin verhot mahdollisimman yksinkertaisesti paikalleen. Että jos joskus haluaa verhot pois, muualle tai eri tarkoitukseen ne saa helposti pois ilman että on reikiä ja muita kommervenkkejä kankaassa. Tykkään! 




ennen....


torstai 3. maaliskuuta 2016

SYÖKÄÄ KANAA


Juu sehän oli joskus kauan kauan sitten muistaakseni "mäkkärin" mainos. Nyt teki mieli tehdä pitkästä aikaa suolasta piirakkaa ja kana oli hyvä vaihtoehto. On niin hyvä kun heittelee vähän mitä sattuu löytymään kaapista täytteeksi niin kelpaa aina. Varsinkin kun vähän kermaa laittaa ja reilusti juustoa. Pohjan nappasin Kinuskikissan sivuilta suoraan. Oli hyvää!

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
150 g voita
0,5 dl kylmää vettä

Täyte:
300 g kanasuikaleita
1 rkl öljyä
Rainbow classic wok mix-pussi
pippuria, savumerisuolaa, yrttimaustetta, valkosipulia
chilihunajaa pari ruokalusikallista
2 dl juustoista kermaa
1 dl juustoraastetta
1 dl kermaviiliä
(jos tuntuu paksulta, loraus maitoa joukkoon)
2 kananmunaa

Uunissa 220 ja noin  puolisen tuntia......

Kanapakettina oli nyt tällä kertaa kyllä valmiiksi hunamarinarinoitu fileesuikale. Ne pannulle paistoon, wokit sekaan ja mausteet sekä hunaja. Pohjan olinkin jo taputellut vuokaan, niin siihen sitten vaan paistinpannulta täytettä tasaisesti levitellen päälle ja lopuksi sekaan kanamunaseos jossa loput aineet.






keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

VERHOT!



Vallilan koivikko
Joskus päätin että tähän taloon ei ainuttakaan verhoa tule. (Muutama sälekaihdin on) No nyt sitten ajattelin repästä ja laittaa olohuoneeseen oikein sivuverhot. Pointtina nyt vaan on se, että ne täytyy saada roikkumaan heinäseipäästä jotenkin kauniisti. Rikoin vanhat sisustustikkaat ja tein siitä sitten verhotangon. Ostin puiset hyllynkannattimet ja ruuvasin seinään, laitoin valkoiseksi maalatun heinäseipään lepäämään niiden päälle ja aloin suunnittelemaan miten sitten ne verhot sinne saisi. Tavalliset purjerenkaat kun ei mahdu.







Heinäseiväs on nyt sitten tuolla ja pysyy. Kun saan viikonloppuna verhot vielä paikoilleen mummun avustuksella niin kyllä kelpaa. Jouluna voi sitten vaikka heittää verhot pesuun ja kiertää pelkkää jouluvaloa seipään ympäri. Piti sekin sitten kokeilla ja hyvin se valo siinä valaisee. Jospa sitten huomenna poistaisin valot ja alan virittelemään verhoja....