sunnuntai 31. tammikuuta 2016

TOINEN RULLA


Pakkohan sitä oli kokeilla tehdä vielä toinenkin kääretorttu. Ihan kokeilun vuoksi että kuinka pientä kuviota sitä pystyy tekemään ja onnistuuko ns tavallisella kääretorttupohjalla kuvion tarttuminen. Edellisessä taikinassa kun oli voita. Ei ihan hirveän pientä kuvioita kuitenkaan pysty tekemään....tämä meni pakkaseen odottamaan vieraita.





Pohja:
4 kpl munia
1,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhoja

täyte:
4 kpl liivatelehtiä + 2 rkl vadelmamehua
200 g vadelmia
1,5 dl kermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 rkl tomusokeria
vaahdota noin desi kermaa pohjan päälle +
Banaanin siivuja

musta taikina
1 valkuainen
½ dl sokeria
¾ dl vehnäjauhoja
25 g huoneenlämpöistä voita
mustaa pastaväriä

Tee ensin taikina, josta tehdään kuvio. Laita kulhoon valkuainen, sokeri ja vehnäjauhot. Sekoita vatkaimella tasaiseksi massaksi. Värjää taikina pastavärillä mustaksi. Laita taikina kertakäyttöiseen pursotuspussiin. Leikkaa päähän pieni aukko.Vuoraa uunipelti  leivinpaperilla ja pursota kuviot leivinpaperin päälle, keskelle leivinpaperia. Sitten koko pelti jääkaappiin jähmettymään.
Pohjassa vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää jauhot. Sekoita varovasti. Kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille ja uuniin 225 / 6-8 min.
Täytettä varten laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Soseuta vadelmat sauvasekoittimella. Vaahdota kerma löysäksi ja sekoita siihen tuorejuusto. Lisää tomusokeri. Ota liivatelehdet ja purista ylimääränen vesi pois. Kuumenna mehu vaikka lasissa mikrossa ja ja liota liivatelehdet siihen. Sekoita huolellisesti. Kaada liivateseos nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.
Kostuta kääretortun pohja maidolla johon lisätty hieman vaniljasokeria. Laita ohut kerros kermavaahtoa pohjan päälle  ja siihen päälle vadelmamousse. Lisää banaanin siivuja. Kääri rulla ja anna olla vaikka yön yli jääkaapissa. Ainakin 3h.
Tähän taikinaan ei niin hyvin jäänyt kuvio kiinni.  Tahtoi jäädä leivinpaperiin kiinni….
Pitäisi ensi kerralla varmaan voidella leivinpaperi kuvion kohdalta.
Tekstinkin tein hiirien yläpuolelle, mutta ei mahtunut kuvaan, hih!



perjantai 29. tammikuuta 2016

RULLAATI RULLAATI


Joskus tämmöistä kuviollista kääretorttua kokeilinkin ja ei mennyt ihan putkeen mutta nyt oli Kinuskikissan sivuilla ohjeet miten rulla tehdään. Sieltä vähän mallia ja omaa sovellusta niin tuollainen tuli :







Vasemmalla uunista tullut ja käännetty, oikealla ennen kääretorttutaikinaa...
(Jokainen väri omaan pussiin ja vaan pursottamaan)

Ohjeessa on että voi laittaa pakkaseen jäätymään kuviot pelleineen, mutta laitoin jääkaappiin. Ja lopuksi sitten kaadoin taikinan kuvion päälle. Onnistui ihan hyvin niinkin. Ei silti ihan heti uudelleen. On siinä kuitenkin semmoinen vähti että ei ihan viidessä minuutissa tule...

Alla olevasta kuvasta joskus muinoin inspis iski. (netin syövereistä löysin)



Kirjoitin ohjeen myös tänne: Kotikokit/Irzu


keskiviikko 27. tammikuuta 2016

HIIRI


Nykypäivänä on niin hauskoja nämä tekniikan ihmevempeleet. Näitä olen ennenkin nähnyt mutta itselle ei ole tullut hommattua. Tilasinpa netistä sitten omalle isälle synttärilahjaksi langattoman hiiren. Kyllä sitä jotain hauskaa täytyy keksiä välillä, vaikka ainahan sovitaan että mitään ei sitten osteta.
Tämä vaan oli jotenkin niin pappan näköinen että oli pakko. Ja punaisena...
Itse en uskaltanut ensin repiä kattoa auki vaikka ihmettelin että pakkohan siellä on olla jossain paikka pattereille ja vastakappale koneeseen. No olihan siellä. Siinä tarvittiin asiantuntijaa. Eli oikein paljon onnea iskä!! <3






Ja nämä tuotteet lähti omalle enolle Valtimolle!!
(lapaset, pipo ja blinipannuihin kahvasuojukset neulottu)
Naapurille iso kiitos vanttuiden teosta, itse tein loput...


sunnuntai 24. tammikuuta 2016

KULAHTANUT LYHTY


Jotenkin on tyhjän näköinen tuo vanhoista ikkunoista itsetehty lyhty pihalla näin talvella. Laitoin sinne kuitenkin jäälyhdyn, muovisen oksan ja koristeita ja vanha kulahtanut puinen kynttilälyhty sai jäädä sinne sisälle myös...
Paljon on pakkanen tullut alas kun viime viikolla käväsi 25 asteessa ja nyt on vain -2.
Sen kunniaksi käytiin eilen tyttären kanssa oikein grillaamassa makkaraa, jos saisi vaikka lissää komioita notskikuvia. No tikut loppuivat sittenkin kesken, nuotio ei syttynyt ollenkaan ja makkara syötiin kylmänä kolmeen pekkaan. Kuvia ei saatu. Ansulla oli varmaan kivaa köpötellä vapaana...


Ansu 2 viikon päästä 16v




perjantai 22. tammikuuta 2016

RUNEBERGIN TORTUT


Itsellä on ollut niin kauan kuin muistan keittokirja vuodelta -71. Sieltä olen ottanut ohjeen myös Runebergin torttuihin ja vähän tietenkin tuunannut ohjetta. Tällä kertaa tein ne muffinipellissä jossa 24 koloa. Kivampi syödä vain yksi pikkunen "torttu" taikka kaksi ja huijata että pikkusia voi aina syödä enempi kuin kunnon ison Runebergin tortun. Niin se menee..

1 muna
1,5 dl sokeria
1 dl kermaa
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl mantelirouhetta
1,5 dl voisulaa
1,8 dl korppujauhoja
1 tl kardemummaa
2 dl vehnäjauhoja

Vatkataan muna ja sokeri vaahdoksi, lisätään kerma ja jäähtynyt voisula. Lisätään joukkoon jauhot jossa leivinjauhe ja kardemumma. Lisätään lopuksi mantelirouhe ja korppujauhot.

Paistetaan uunissa 10 min. Asteita 200.

Kun tortut olivat jäähtyneet kostutin ne :
1 dl vesi
2 rkl sokeri
0,5 dl tummaa rommia

(kiehautin veden ja sokerin, sitten lisäsin rommin)
Päälle laitoin vielä perinteisesti vadelmahilloa ja tomusokeririnkulan.




Täältä löytyi kiva ohje myös: Kakun mallinen Runeberg



torstai 21. tammikuuta 2016

POSTI TOI


Kirje kertoo kaiken....vielä en tiedä onko kyseinen testaamani tuote tulossa myyntiin ja millä tyylillä mutta ehkä joskus näkyy sitten kaupanhyllyllä. Pääsin 20 hlön joukkoon testaamaan siis leipävuokaa viime vuoden puolella....




keskiviikko 20. tammikuuta 2016

VALMIS


Eli soppa ja pipo. Piposta tuli omasta mielestä tosi hieno vaikka vielä saa harjoitella värejä käyttämään työssä. Pikkasen isompikin olisi saanut olla. No samaan sävyyn tein sitten lämmikkeeksi myös inkivääri-porkkanakeittoa. Oli  jääkaappi niin tyhjä nyt että käytin kaikkea mahdollista rääpettä mitä sieltä löytyi. Pilpoin muutaman porkkanan ja laitoin kiehumaan kasvisliemikuution kanssa. Niin ja tietenkin yksi iso pilkottu perunakin meni joukkoon. Hippasen lisäsin suolaa. Paistoin pannulla (reilussa voissa) inkivääriä (noin 3cm pala pilpottuna), vähän valkosipulia ja ison sipulin. Lisäsin ne kiehumaan porkkanoiden sekaan........ kun porkkanat olivat pehmentyneet survoin seoksen sauvasekoittimella ja lisäsin desin kermaa ja annoin kiehahtaa. Ripaus pippuria. Siinä se. Maistui tosi hyvältä paahdettujen leipäpalasten kanssa. Muutama kapriskin vielä eksyi sosekeiton joukkoon koristeeksi.




tiistai 19. tammikuuta 2016

LEIPÄJUUSTO


Maitojuustoa olen tehnyt muutaman kerran mutta leipäjuustoa en koskaan. No se on niin hyvää että kokeilin tehdä kotona. No ei siitä ihan semmosta tullut kuin kuvittelin ja kauhea homma olevanansa. Yksi syy saattoi olla että ei mennyt ihan putkeen kun maitona käytin hyla-maitoa. Tuli liian makeeta ja rakenne ei omasta mielestä ollut loppujen lopuksi oikea. Mutta meni se alas mansikkahillon kanssa. Kuten viimeisestä kuvasta näkee että ei ihan putkeen mennyt. Voisko nyt siis sanoa että ei se näkö vaan maku!

Ohjeen otin suoraan täältä: LEIPÄJUUSTO









sunnuntai 17. tammikuuta 2016

SUNNUNTAI


Pilvistä mutta vain muutama aste pakkasta. Tästä vaan täytyy nyt nauttia kun kerrankin lunta on. Muuten en siitä välitä pätkääkään. Suksiakaan kun ei ole, pulkkakin myyty aika päiviä ja laskettelu ei ole minun heiniä, niin nautin ihan vaan kävelystä kun jalkakaan ei vielä anna periksi juoksemiselle. Ruokaa voi aina laittaa ja teinkin sitten 5 tähden illallisen kahdelle, jossa kanaa (harvinaista sinänsä kun yleensä on riistaa), salaattia ja perunaa. Perunat tein niin että otin raakasta perunasta tähti-muotilla palasia, pyöritin ne öljy-mausteseoksessa ja laitoin uuniin 220 ja noin 15 min.Tosi hyviä!








lauantai 16. tammikuuta 2016

TALVI


En tiedä mutta kyllä on omasta mielestä niin kaunista kun on lunta! Aamulla vein vanhimman koiran pihalle ja katselin hiljaisuutta ja yöllä tullutta kevyttä pakkaslunta. Muutama kuvakin oli pakko ottaa ettei aina niitä ainaisia ruokakuvia vaikka niitäkään nyt ei nyt pystynyt olemaan laittamamatta. Oli vaan niin hyviä munakoisopizzoja että! Munakoisosiivun päälle samat täytteet kuin pitsaan laittaisi. Ei sen kummempaa. Terveellisyydestä tiedä sitten kun voitelin ne ensin reilulla oliiviöljyllä mutta eipähän ainakaan ole vehnästä pohjalla. Vaihtelua uunileipiin.











torstai 14. tammikuuta 2016

NEULONTAA


Talvi, viima ja pakkaset. Joka talvi tulee pieni inspis neuloa ja tällä kertaa ajattelin kunnianhimoisesti koittaa neuloa pojalle pipoa jossa on karhun logo. Näin netissä jollain ihanat sukat joihin kuvio oli tehty. No kun en ole mikään huippuexpertti tämän kutomisen kanssa, niin piposta on hyvä aloittaa. Pipoja olen siis tehnyt mutta vain yhdellä värillä. Muutaman jonkunlaisen "pötkönkin" sain tossa neulottua. Tulee enolle rautapannun kahvoihin. Niin että laitan Harri sitten postia tulemaan lähiaikoina....










maanantai 11. tammikuuta 2016

MUSTIKKASMOOTHIE


Näitä en todellakaan ole pruukannut tehdä, korkeintaan pirtelöä olen joskus blenderillä tehnyt. Harvemmin muutenkin rahkaa sun muuta tulee syötyä. Tämän ohjeen otin Peggyn pieni punainen keittiö-blogista. Pieniä muutoksia vain tein (reilummalla kädellä vähän aina mittailen), ja että tulee makeampaa, lisäsin yhden banaanin. Kiva nopea iltapala vaikka.

250 g rasvatonta maitorahkaa
2 dl mustaherukkakiisseliä (sokeroimaton)
2 dl mustikoita
1 banaani
2 rkl vehnäleseitä

Kaadoin kaikki blenderiin ja huristin menemään.
Pari annosta tuosta tuli.




KAALIKEITTO

Tänään oli myös vähän kevyempää keittoa kuin normaalisti.
Aineena puoli kerää kaalia, kasvisliemikuutio, chilirouhe, valkosipulitomaattimurskaa, keittojuureksia, mausteita ja hirven jauhelihaa....tärkkelykseksi ainoastaan 2 perunaa.
(perunaa ei olisi tarvinnut ollenkaan mutta salaa sujautin...)





sunnuntai 10. tammikuuta 2016

KIINANKAALIA  PANNULLA


Oli pakkasessa riimipeuraa ja mietin mitä vaihteeksi voisi vaikka iltapalalla tehdä sen kanssa. Tuntuu että aina on sitä iänikuista perussalaattia ja muuta härpäkettä.
No siivutin peuran ohueksi siivuksi ja laitoin lautaselle odottamaan. Sitten paistoin pannulla kiinankaalia. Pannulle laitoin ensin reilusti voita ja yhden ison sipulin paistumaan. Mukaan heitin muutaman pystypäin siivutetun kiinankaali-lehden ja siihen päälle savustettua merisuolaa, pippuria, chilirouhetta, valkosipulia ja soijakastiketta. Muutaman hetken paistoin ja sekoittelin. Hyväähän se oli.


lauantai 9. tammikuuta 2016

PIPOJA


Kyllä sitä nyt aina pari pipoa pitää olla työn alla! Punainen on jäänyt viime vuonna kesken. Löysin sen aivan yllättäin ja kun olin ostanut juuri uudet kutosen puikot kauppareissulla, niin siksi tuo neulontakassi varmaan sitten löytyikin, hih!! No en ole mikään himoneuloja, mutta tosi helppoja ja kivoja pieniä juttuja on hauska kutoa ja nyt teen sitten myös valkoisesta heijastinlangasta uutta pipoa itselle. (Oranssit tein edellisvuonna ja oma hukassa, höh) Lanka on tosi paksua ja lukeekin että puikot saisivat olla kokoa 10. No ei minulla niin isoja puikkoja ole, niin testi mielessä tässä vetelen kutosen puikoilla. Punaiseen pipoon kun tuli silmukoita 70, niin tässä valkoisessa on nyt sitten 48.
Isännän siniseen pipoon laitoin silmukoita 80 ja pituus olisi saanut olla pikkasen pidempikin. Hän kun tykkää taittaa reunan kaksinkerroin. Itse haluan tosi lyhkäsen/matalan pipon, ettei tarvi käännellä, eikä roikotella sitä takaraivossa. Käytössä muutenkin pikkasen pipo aina niinsanotusti venahtaa. (puikot siinä myös kutoset, kuten kuuluu)
Itselle hyväksi olen havainnut että loppuvaiheessa joka puikolta kaventaa 2 silmukkaa ja kun on enää joka puikolla neljä jäljellä, päätän työn. Ei tule liian suippo loppuosa..........
Säärystimiäkin tein alkuun tyttärelle mutta hän innostui itsekin neulomaan ja tekee loppuun kotonansa molemmat säärystimet, kivaa!







Pikkasen oli pieni, mutta kun kostutti ja muotoili oman pään mukaan,
niin alkoi olemaan sopivan kokoinen. Yllättävän paljon venuu loppujen lopuksi
nämä itseneulotut pipot....

Tästä sain ohjeen pipoihin. Itse tein vähän soveltamalla mutta tämä on hyvä ohje.



perjantai 8. tammikuuta 2016

KANAVARTAAT


Tuli tehtyä työkaverin vinkistä kanavartaita. Oli kyllä hyviä! Kirjan nimi taisi olla SAFKAA josta ohjeen kopsasin. Ainoa ero ohjeeseen oli, että tein uunissa, en pannulla. Teen kyllä toistekin. Enpä ennen ole itse tehnytkään hapanimeläkastiketta ja maistui kyllä kaikille oikein hyvin.




************************


MITTAUSTA!


Koirankopin lämpötilan mittausta siis. Testikohteena Ronja, jolla eteinen ja olohuone. Sisällä kuivaa puukuiviketta ja kopissa muutenkin hyvä eristys. ei muuta lämmitystä. Tuli testattua mittarin kanssa mitä kopissa on lämmintä kun on -18 astetta pakkasta ulkosalla. No mittari puhuu puolestaan ja siellä on suurinpiirtein nollassa asteet. Siis aivan ihanne lämpötila meittin karjikselle, ei huolenhäivää...huh.





keskiviikko 6. tammikuuta 2016

UUNIPAPRIKAT


Aikas kylmää nyt on kun yli 20 astetta paukahti mittariin. No siihen kun tottuu niin ei varmaan paha mutta hankaloittaa pirusti auton kanssa "yhtäkkisiä" menoja ja muutenkin kun ei ole tottunut näin kylmään tekee mieli pysyä vaan sisällä ja kokkailla. No lämmikkeeksi tehtiin uuniperunoita ja kauristakin oli uunissa, joten samalla testasin uunisipuleitakin. Paprikoihin tuli laitettua basmatiriisiä, peuranjauhelihaa ja halloumijuustoa.
Uunisipuleista punasipuli on paras. Sekoitin öljyä, balsamiviinietikkaa, suolaa ja pippuria sekaisin keskenään. Otin sipuleista kannat ja päälliosan pois, tein kolme viiltoa ristiin rastiin sipulia, ei pohjaan asti. (voisiko sanoa että tuli tähtikuvio) Valelin sipulit hyvin liemessä ja loput valutin vuoan pohjalle. Uunissa 25 min folion alla. Asteita taisi olla 200. Piti tulla NIIN hieno kukkanen, kun sipuli aukeaa uunissa mutta ei ehtinyt minun uunissa kyllä aukeamaan. Sain aikaiseksi silti hienot  sipulinuput ja palaneen uunivuoan....................mutta maku oli tosi hyvä!






Pizzapiirakoita


maanantai 4. tammikuuta 2016

JÄÄLYHTYJÄ


Meillä kun kolme koiraa pihalla tarhassa, niin vesiämpäreitä vaihdellaan tiuhaan tahtiin. Välillä tulee kovimmilla pakkasilla otettua talteen maahan kaadetut jääkimpaleet, jotka koirien juomakipoista tulee....voi kun olisi ollut nätempiä servettejä mutta näillä mentiin nyt.  Eli leikkasin serveteistä (esim. karhu) karhut irti, ruiskutin vettä jäälyhdyn pinnalle, lättäsin servetin siihen kiinni ja suihkutin vettä lisää päälle (kukkasuihkepullolla). Siinä se. Otin serveteistä takaosankin irti että on ohkanen paperi, joka tarttuu kiinni. Valkoiset tähdet voisivat olla kokonaisina että näkyvät paremmin, eli taustapaperi voi jäädä.
(Muutama kuva lisätty myöhemmin kun löytyi nättejä serviettejä.)