perjantai 30. lokakuuta 2015

RED VELVET


Halloween-aikaan sopii hyvin nämä red velvet-"luuranko"-muffinssit.
(tein kahteen muffinssipeltiin, joten tuli pikkusempia kun täytin kaikki 24 koloa)




20 kpl :
160 g voita
3 dl sokeria
2 munaa  (laitoin 3 kun oli niin  pieniä)
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
ripaus suolaa
2 tl vaniljasokeria
6 dl erikoisvehnäjauhoja
200 g kermaviiliä
1 dl maitoa
3 rkl valkoviinietikkaa
1 tl ruokasoodaa
pullo punaista väriainetta

          1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri.
          2. Lisää kananmuna ja vatkaa vähän aikaa.
          3. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään, paitsi ruokasooda.
          4. Sekoita maito ja kermaviili keskenään, lisää väri.
          5. Lisää kuivat aineet ja kosteat aineet vuorotellen taikinaan mukaan.
          6. Kun taikina valmis, sekoita yhteen valkoviinietikka ja ruokasooda. Lisää se sitten taikinaan.
          7. Annostele voideltuihin ja korppujauhotettuihin muffinssivuokiin.
          8. Uuni 175 ja aika noin 20 min.


Kuorrute:
4 valkuaista
2 dl erikoishienoa sokeria
1 tl vaniljauutetta

Vaahdotetaan huoneenlämpöiset valkuaiset. Lisätään sokeri ja vaniljauute vatkaamisen loppupuolella vähän kerrallaan. Marenkivaahto on tarpeeksi kovaa kun kulhon voi kääntää ylösalaisin, ilman että vaahto valuu. Kuorruta muffinssit esim. paletilla. Koristele vaikka suklaalla.
Kivamman näköisiä olisivat vaikka mustissa kakkupapereissa.





torstai 29. lokakuuta 2015

KURPITSAN SIEMENET





Kurpitsasta en itse kauheasti välitä mutta ne siemenet! Ne ovat kyllä hyviä. Kaiversin pienehkön kurpitsan tulewan halloweenin kunniaksi ja otin siitä siemenet talteen. Laitoin uuniin pellille oliiviöljyn, valkosipulijauhon ja chilijauhon kera. Olivat uunissa noin 15 min ja asteita oli 175. Oikein hyviä tulivat. Loput laitankin sitten siemennäkkärin joukkoon kun seuraavaksi niitä teen.



























keskiviikko 28. lokakuuta 2015

KAURIIN MAKSA


Mielenkiintoisen makuista pitkästä aikaa. Suolaa, pippuria, yrttimaustetta, öljyä (hieman aikaa marinadissa) ja pannulla paisto. Olisi voinut ehkä pikkasen aikaa olla likoamassa maidossa, ettei ole niin vahvan makuista. Miksei vaikka olisi voinut paistaa leivitettynä, mutta teki mieli maistaa ihan noin tuoreeltaan ilman mitään kummosempia mausteita. Lisäksi vähän muusia, sipulirenkaita, valkosipulia ja rehuja. Loput maksat meneekin sitten sydämen kanssa jauhelihaksi ja siitä sitten jauhelihapihvejä....



sunnuntai 25. lokakuuta 2015

HERKUTTELUA


Kyllä niin kelpaa kun saa hyvää ruokaa ja tietenkin lihaa. Nuorin koirista Masi on metsällä meidän koirista eniten ja nuori kun on niin panostetaan siihen. Jahdissa isännällä aina mukana ja kivahan se on itekin saada lihapussi silloin tällöin kotio. Tänään tein peuran ulkofileestä pihvejä ja kukkakaaliperunamuusia rehujen kera. Aikas hyvää oli. Välillä kiva piristää ruokaa ja lehtimuotilla laittaa porkkanoihin kurkkua.....jälkkäriksi dallaspullia.







perjantai 23. lokakuuta 2015

VALOJA


Tuli viime viikonloppuna ostettua muutama led-valo ja testailin niitä sinne sun tänne. Yhdessä oli kiva ominaisuus eli ajastin. Se onkin kätevää, ettei patterit sitten heti kulu. Netistä löysin myös ihanan vinkin jouluvaloille! Elmukelmusta tehdyt lahjalaatikot. Elmukelmua pyöritetään pahvilaatikon ympärille, liimataan vesiliimaseoksella paperinarua ympäriämpäri ja annetaan kuivua. Revitään lopuksi alhaalta pahvilaatikko pois ja laitetaan led-valot sisälle. Tätä meinaan vielä kokeilla tehdä. Tarvikkeetkin löytyisi jo. On kyllä kauniit!

(kuva lainattu netistä)



Tikapuut terassilta sisälle ja valot lyhdyn tilalle...


tiistai 20. lokakuuta 2015

UPEE TUOLI


Kun nyt saatiin se työpöytä maalattua valkoiseksi, niin nyt löysin aivan ihanan työtuolin siihen. On vähän niinkuin isännälle jo etukäteen isänpäivälahja! Omasta mielestä sopi niin hyvin muutenkin omalle jahtipäällikölle kun tuolin nimi oli PATRUUNA, Loistavaa! Sattumalta oli vielä kaupassa viimeinen ja esittelyversiokin sellainen, niin sainpa sen sitten puoleen hintaan. Ei huono! Ei muutakuin tuoli auton lavalle ja kotia kohti. Pysyihän se hyvin siellä matkassa. Samalla reissulla tuli ostettua jo vähän tunnelmavalaistustakin....






maanantai 19. lokakuuta 2015

HERKKUJA


Tuli tehtyä viikonloppuna mahtavan makuisia chorizo-aurajuustoherkkuja  ja Kinuskikissan sivuilla olevalla ohjeella Englannin lakritsikakkua!! Isäntä tykkää savustaa usein lohta minulle, joten oli sitäkin herkkua sitten viikonlopun aikana. Yleensä savustetaan puolet kalasta ja puolet graavataan....

Minun (22 halk.) kakkuversioon tuli:

Pohja:
180 g Digestive-keksejä
70 g voita

 Lakritsitäyte:
4 liivatelehteä
3/4 dl Apteekin salmiakki-mixeriä
2 1/4 dl vettä
0,5 dl tummaa siirappia
0,5 dl maissitärkkelystä
(ihan kaikkea en käyttänyt tähän kakkuun)

Hedelmätäyte:
3 liivatelehteä
1 dl appelsiinimehua
200 g sitruunarahkaa
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
0,5 dl kookoshiutaleita
1 rkl sokeria
1 prk piltti (mango)
150 g valkosuklaata
elintarvikeväriä






























sunnuntai 18. lokakuuta 2015

UUSI MEKKO


Pitkästä aikaa jotain uutta! En edes muista milloin ostanut uutta vaatetta. Mutta kohta on hirvipeijaiset ja ajattelin että uuden mekon voisi laittaa, semmoisen, joka menee moneen tilaisuuteen myös tämän jälkeen tai vaikka ihan töissä. Vähän on erilainen mihin olen yleensä tottunut, mutta nyt päätin että ei kokomustaa ainakaan. Ja omasta mielestä tässä mekossa on jotain kivaa syksyistä ja lämmintä. Uudet talvisaappaat samaan syssyyn edullisesti. Olivat pikkasen liian isot mutta kunnon villapohjalliset alle, niin tarkenee sitten kylmemmälläkin ilmalla....musta tuubihuivikin vielä lämmittämään. Koru on hauska lisä, jonka sain siskolta.







torstai 15. lokakuuta 2015

SITRUUNAMUFFINSSIT


Lähdin ihan vain kokeilemaan miten loput vaniljakreemijämät uppoaa sitruunamuffinsseihin. No upposhan se, kirjaimellisesti! Oikeastaan hippasen liikaakin. Ihan vain pikkunen teelusikallinen olisi riittänyt, mutta hauskoja niistä noinkin tuli...koristelin appelsiinituorejuustolla reunan.

Aineet
3 kananmunaa
2 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunan mehua
0,5 dl kermaa
1 sitruunankuori
100 g voita

Vaahdotetaan munat ja sokeri. Lisätään kuivat aineet, sitten lisätään loput muut aineet. Voidellaan ja korppujauhotetaan muffinssivuoka, lisätään taikina vuokaan. Päälle puoli teelusikallista vaniljakreemiä.
-Uuni 180, 15-20 min......



tiistai 13. lokakuuta 2015

PEURASTA  LIHASOPPAA


Meidän yksinkertaista, perinteistä jauhelihasoppaa lapsiystävällisesti (ollut aina omien lasten herkkua), helposti ja nopeasti tehtynä, on tehty tähän päivään asti näin. Vaikka siis lapset ovat jo aikuisia, olen jatkanut samaan malliin.  Heille olen kertonut tämän saman ohjeen nyt kun muuttivat pois kotoa. Moni kauhistelee kun en paista jauhelihaa ennen keittoon laittamista. Ei kuulu minun tyyliin, koska näin olen aina tehnyt ja näin teen edelleen. Se vaan on se totuttu tapa ja tottakai lihan voi paistaa halutessaan. Kukin tyylillään. Mutta ihan ekaksi laitan veden kattilaan (ei liikaa) ja kasvisliemikuution kaveriksi (suolaa myös mukaan) kiehumaan ja seuraavaksi lisätään yksi keittojuurespussi sekaan. Pippuria/pippureita heitetään mauksi mukaan seuraavaksi. Lapsille aina sanonut että perunoita ja kaikkee silleen sopivasti, hih! Jos jotain ohjetta koittaisi keksiä niin vaikka yksi kilo perunoita. Sitten lisätään jauheliha murennettuna joukkoon. Meillä kun tuo peuranjauheliha on puolenkilon pusseissa, laitan yleensä yhden pussin. Annetaan kypsyä rauhassa ja sitten kun on omasta mielestä sopivan kypsää (puolisen tuntia), otetaan hellalta ja syödään pois. Tällä kertaa lisukkeena oli peuranjauhelihawrappeja kanssa. Nam!







maanantai 12. lokakuuta 2015

WANHA KIRJOITUSPÖYTÄ


Isännän isoisän kirjoituspöytä uuteen uskoon! Vihdoin ja viimein. Oli niin rumassa maalissa (vaikka tuskin nyt sen paremmassa) mutta nyt aivan ihana uusi väri! Kuinka ollakkaan: VALKOINEN! Siis kukaan ei millään olisi varmaan arvannut ekalla.....
Isäntä hioi ja maalasi ihan itse lomallansa pöydän ja sanoinkin kun kuva tuli ensin puhelimella minulle, että näin kaukaa ja puhelinkuvana näyttää tosi hyvältä! Vastaus oli että juu ja läheltä näyttää tosi antiikkiselta. No mutta, uusi maali, uusi harmaan värinen nahka keskelle pöytää ja uusi paikka kotona. Ei huono! Tuoli vielä uupuu. Mutta kyllä nyt kelpaa työskennellä pöydän ääressä!







sunnuntai 11. lokakuuta 2015

APPELSIINIMUFFINSSEJA


Pikkusia kuppikakkuja ajattelin leipoa ja viedä töihin kun nyt on sitten kuusi viikkoa kevyempää ruokavaliota takana ja tippunut on se kolmisen kiloa. Tyytyväinen olen ja lopulliseen tavoitteeseen on vielä toiset kolme kiloa. Se saa sitten riittää. Oikein hyvin jo tottunut tähän kevyempään elämään. Mutta herkutella täytyy välillä! (Tästä satsista tulee 12 kpl isoja muffinsseja)




Muffinssit:
125 g voita
2,5 dl sokeria
ripaus vaniljasokeria
2,5 dl jauhoja
1 tl leivinjauhoja
3 kpl munia
1 dl appelsiinin mehua
appelsiinin raastettu kuori


Voidellaan muffinssipelti ja korppujauhotetaan. Vatkataan sokeri ja voi kuohkeaksi. Lisätään munat yksitellen ja vatkataan vähän aikaa. Lisätään jauhot, joihin sekoitettu leivinjauhe. Lopuksi appelsiinimehu ja raaste.
Uuni 175 ja noin 20 min.



Kuorrute:
200 g appelsiinituorejuustoa
100 g voita
5 dl tomusokeria
1 tl appelsiinimehua
keltaista elintarvikeväriä, koristeita




keskiviikko 7. lokakuuta 2015

KELKAN MAALAUSTA


Vanha punainen kelkka sai uuden värin, aivan siis ihan yllättäin valkoisen! Paljon kivampi omasta mielestä noin. Eikä silti vielä ole mitenkään jouluisen oloinen, eihän.....Ensimmäiset pakkaset ovat tulleet ja pitihän talven kunniaksi koittaa vähän terassia piristää. Siivosin keinun pois ja teline jäi. No kunhan kokeilin miltä näyttää, kun lyhty siinä roikkuu, mutta vaatisi jotain isompaa. Pitänee siivota kokonaan pois. Kukkanenkin taisi paleltua terassin pöydälle kun näyttää jotenkin nuutuneelta kuten emäntänsäkin liian monena aamuna "liianaikasinheränneenä". Takapihalla jo ruohokin kasvanut aikas kivasti ja nyt hommana laittaa kivet kunnolla paikalleen kohti lampea........



























Illalla näkyi revontuliakin....


sunnuntai 4. lokakuuta 2015

SAUNAN SEINÄ VALMIS


Siinä se, saa kelvata!






Aikas iso homma oli polttopiirtää noin 58 x 70 kokoinen työ kototalon saunan seinään. Ei siis pihasaunaan. Kesällä aloitin ja nyt sain valmiiksi. No olihan toki pitkä tauko kun en tehnyt mitään kuvalle....Hankalinta oli oikeastaan seinään piirtäminen ja panelin pihka haittasi välillä polttamista. Mutta siinä se nyt on ja jokakerta kun lauteille istuu sitä joutuu katsomaan, hih!!





perjantai 2. lokakuuta 2015

POLTTOPIIRTELYÄKIN


Välillä vähän puun käryä ja piirtämistäkin. Muutaman puutuotteen päivittämistä ja tuunausta, valmistautumista tuleviin joulumyyjäisiin ajoissa. Ihana kahvintuoksu ja itsesavustetun kalan sekä peuranlihan lempeä häivähdys savun tuoksua puun käryn lomassa aloitti mukavasti viikonlopun vieton...