maanantai 31. elokuuta 2015

KEVYEMMIN




Muutaman viikon olen päättänyt  syödä kevennetysti. Tein sitten ekaa kertaa juuressosekeittoa. Oli kukkakaalia, porkkanaa ja palsternakkaa. Ja ei muuten sitten maistunut miltään. Lisäsin hieman maitoa joukkoon ja kovasti mausteita, niin paranihan se sitten pikkasen. Seuraavana päivänä oli oikeastaan parempaa. Salaattina oli aiemmin perussalaattia mutta rapupuikoilla. En ole koskaan tuommosia ennen nähnyt ja löysin pakkasesta euron hintaan. Oli pakko testata ja eipä juuri hirveästi itsessään miltään maistunut, mutta aina salaatin joukossa menee. Tai ei oikeastaan. Ja huomasinpa että sisältääkin tärkkelystä. Puolikkaan maistoin vaan. (koirat tykkäs) Hauska nähä mitä uutta tässä vielä tulee keksittyä lähiaikoina....








lauantai 29. elokuuta 2015

NÄKKÄRIÄ


Omasta mielestä siemennäkkärit ovat tosi hyviä. Viimeksi tein ruisjauhoilla ja kaurahiutaleilla höystettynä, mutta nyt tein kokonaan ilman jauhoja. Kananmunia teki mieli laittaa taikinaan mutta jätinpä nekin pois. Ihan hyvin menee noinkin, tosin on aikas haperaa sorttia noin....

1 dl auringonkukan siemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä
0,5 dl chiansiemeniä (nyt niitä ei ollut, joten laitoin tilalla 0,5 dl mantelijauhoja)
2 dl kiehuvaa vettä
0,5 dl öljyä
0,5 tl suolaa
1 tl valkosipulijauhetta

Uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja sekoitetaan kuivat aineet keskenään, lisätään kuuma vesi joukkoon, lisätään öljy ja annetaan seistä 10 minuuttia. Levitetään pellille leivinpaperin päälle lastan avulla ja uuniin noin 40 min. Tarkkaa aikaa ei oikeastaan ole, pitää tarkkailla ettei pala.....nytkin oli pikkasen liian kauan uunissa. On niin uunista kiinni miten kauan kannattaa pitää. Maistui liikaa poppareilta tämä satsi tällä kertaa. Pitää uskaltaa jättää aika vaaleaksi näkkäri kuitenkin.
Sitten vaan pois uunista ja tekee veitsellä viiltoja, antaa jäähtyä ja ei muutakuin nauttimaan!




Ps. seuraavana päivänä tein saman ohjeen mukaan, mutta jätin veden kokonaan pois ja laitoin tilalle 2 kananmunaa. Sekoitin aineet keskenään, kaadoin suoraan pellille ja suoraan uuniin. Pikkasen paksummin levitin taikinan leivinpaperille. Paremmin pysyy kasassa ja pidin uunissa 25 min. Oli maukkaampaa näin.....eli jos jauhoja ei halua käyttää ollenkaan, niin itse tekisin näin.




J a  TÄÄLLÄ  myös kiva näkkäriohje porkkanalla höystettynä...





Sain naapurista talvivalkosipulia ja mielenkiinnolla odotan miten onnistuu itseltä kasvattaminen. Valkosipulia kun tulee kaikenkaikkiaan käytettyä aikas paljon.


Koivun kuva vain siksi kun näin Raumalla yhdessä sisustusliikkeessä kyseisen ihanuuden! Tahtoo kanssa tuollaisen!







torstai 27. elokuuta 2015

TAKAPIHAN LAMPI


Pitää vielä omaa pihaa muokata kun on jonkun verran kesken vielä. Tai aikalaillakin oikeastaan. Kukkapenkit puuttuvat kokonaan ja muutenkin pitää kulkureittejä koittaa hahmotella mihin sijoittuu. Tosiaan jos vaikka kivilaattaa laittaisi johonkin järkevään paikkaan kulkemaan. Ruohonsiemenet istutettu sentään jo maahan ja rauhassa mietitään mitä muuta voisi lammikon ympärille laittaa. Mikäs kiire tässä kun pari vuotta jo asuttukin tässä. Testi menossa miten vesi kertyy ja pysyy savisessa maassa.......... Tuleeko sitten rapulampi, uimalampi vai joku muu lampi, saa nähdä, jee!

























tiistai 25. elokuuta 2015

VALKOSUKLAA  JUUSTOKAKKU


Vähän herkuttelua vielä ennen kuuden viikon pientä kevennystä työporukan kanssa, kivaa! Ekaa kertaa siis kokeilen rennonpaa dieettiä, (no yleensäkään mitään diettiä) kun tuntui että tuo kesä meni aivan överiksi ja herkuttelun puolelle, vaikka tulihan sitä liikuttuakin ihan mukavasti. Lähinnä ollaan ilman perunaa ja leipää, tiukkaa tekee! Mutta siis huomenna tulee akkoja kylään ja tottakai sitä täytyy herkutella vanhojen ÄRRÄ-tätien kanssa. Hih! Entisiä työkamuja, ei välttämättä vanhoja! (Ja kuinka sopivasti yhdellä heistä sattuu olemaan oikein syntymäpäiväkin, niin tottakai kakkua.....)

Tein perus valkosuklaakakun omilla höystöillä ja marjat kun ovat terveellisiä, piti niitäkin laittaa päälle koristeeksi. Ei ollut liian makea ja lisukkeena oli vielä mansikkavadelmakstiketta. Suklaaperhoset on ihan liikaa mutta sattui olemaan kaapissa valmiina niin sinne vaan...Kyllä niin teki mieli tehdä kiille makeasta jälkiruokaviinistä, mutta tein sitten mehusta kuitenkin. Eihän näin keskellä viikkoa hyvänen aika ihan ryyppäämään voi alkaa!






Vinkkinä: jos reuna jää röpelöiseksi, kasta veitsi kuumaan veteen,
 ja tasoita reuna tasaiseksi.
Itse en käytä koskaan esim. reunakalvoa vuoassa.
















sunnuntai 23. elokuuta 2015

SIENIPIIRAKKAA

Pääsin kuvallani tuonne MAKU:n blogiin :)

Muutaman komian sienen löysin siis tänään ja teinkin niistä kuitenkin pikkusen jauheliha-sienipiirakan... Paistoin jauhelihan (maustoin hyvin), sipulit ja sienet pannulla (sienet ryöppäsin ensin) Ja tein pohjan. Pohjan päälle laitoin jauhelihasienipaistoksen ja sen päälle loput täytteestä.

Pohja:
100 g margariinia
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
3 rkl vettä

Pohjaa voi esipaistaa muutaman minuutin.

Täyte:
2 dl kolmen sipulin kermaa
sopiva sekoitus jauheliha-sieni-paistosta
2 munaa
1,5 dl juustoraastetta
100 g ranskankermaa (tarvittaessa jatka maidolla)
0,5 dl silputtua ruohosipulia
paprikaa
suolaa ja pippuria

Uuniin kokonaisuudessaan puoleksi tunniksi (200 astetta)




Sorsastuskin alkanut ja poikakin sai tämän vuoden ensimmäisen sorsansa ..... on nyt riippunut jääkaapissa torstaista asti ja nyt keitetään sitä niin kauan, että lihat irtoaa luista. Siitä sitten hyvää kastiketta tekemään.



Pojalle toinenkin ohje jota voi käyttää (peruskastikkeen lisäksi):

Olutkastike:

2 dl tummaa olutta
1 dl paistolientä/lihalientä
3 rkl mustaherukkahyytelöä
2 dl kermaa
1 rkl maissitärkkelystä

Mitataan kattilaan paistoliemi, olut, mustaherukkahyytelö ja kerma. Keitä hetki. Sekoita maissitärkkelys kylmään vesitilkkaan ja lisää joukkoon. Kiehauta. Valmis.


SIENIMETSÄLLÄ


Ei vielä pahemmin sieniä löydy, mutta muutama hassu haaparousku ja karvarousku löytyi, jotka ryöppään ja paistan itselle ihan vaan leivän päälle runsaan sipulin ja voin kera. Masi mukana syömässä mustikoita ja isäntäkin taisi poimia mustikoita koko ämpärin täyteen.... makkaraa piti grillata kaupan päälle kodassa, ettei vaan vilu pääse yllättämään. Oli kyllä kuuma! Mutta hyvältä maistui! Pari hirvikärpästäkin tuli bongattua jo. YÖK!













perjantai 21. elokuuta 2015

HATANPÄÄN KARTANON PUUTARHA


Tuli käytyä Tampereella tyttären ja siskon kanssa Hatanpään kartanon puutarhassa ihastelemassa ruusupuutarhaa.....kuvat kertoo kaiken. Kaunis ilma ja kauniit kukat!



















keskiviikko 19. elokuuta 2015

TONNIKALASTA GLUTEENITONTA


Tein tonnikalahyydykekakun ja tonnikalakiekkoja. Molemmat olivat gluteenittomia ja laktoosittomia. Kyllä tuon gluteenittoman jauhon kanssa on vaan kummasti hankalampaa työskennellä. Varsinkin kun tein niin sanotun kääretortun ja siitä leikkasin kiekot pellille. On niin tahmaista ja erilaista jauhoa kuin tavallinen vehnäjauho. Maussa ei ollut mitään vikaa, vaikka levisivät pellille kuin Jokisen eväät.

Kiekot:

Taikina:
250 g voita
4 dl vehnäjauhoja (laitoin Semperin sekamix-jauhoja)
1 tl leivinjauhetta
200 g maitorahkaa

Täyte:
2 prk tonnikalaa vedessä
1 tomaatti
1 sipuli
100 g raejuustoa
1 dl ranskankermaa
mustapippuria

Nypitään taikinassa rasva ja jauhot, lopuksi lisätään rahka ja sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi. Jääkaappiin jähmettymään vähäksi aikaa. Sitten kaulitaan jauhon avulla levyksi. Levitetään täyte päälle, rullataan (tässä välissä voi pitää jääkaapissa jonkun aikaa), leikataan sentin levysiä kiekkoja pellille ja uuniin 225, noin 20 min. Juustoraastetta laitoin kiekkojen päälle ennen uuniin laittoa.
Hyrriä koitin tehdä mutta KIEKKOJA tuli, hih!

tonnikalakiekot



Tonnikalahyydykekakku:

Pohja:
200 g margariinia
3,5 dl gluteenitonta leivontajauhoa (Provena kaurainen)
1,5 dl juustoraastetta
1 dl kylmää vettä

Täyte:
6 kpl liivatteita
1,5 dl vettä
1 kpl kasvisliemikuutio
2 prk tonnikalaa öljyssä/vedessä
175 g majoneesia
0,5 dl smetanaa (sattui olemaan, ei pakollinen)
200g kermaviiliä (kalalle tarkoitettu, jossa tilliä ja mustapippuria)
2 rkl ketsuppia
1 dl ruohosipulia
maun mukaan suolaa

Pohjassa aineet nypitään sekaisin (lopuksi vesi) ja annetaan kylmettyä jääkaapissa puolisen tuntia, sitten taputellaan irtopohjavuoan pohjalle (24) ja laitetaan uuniin  225 asteessa. noin 15 min.
Laitetaan liivatteet likoamaan. Täytettä tehdessä kaikki aineet vain sekaisin, paitsi liivatteet, kasviliemi ja vesi. Kun kaikki aineet sekoitettu hyvin, kiehautetaan kasvisliemi vedessä ja liivatteet liotetaan sinne. Kun liemi jäähtynyt, kaadetaan se täytteen joukkoon ja laitetaan hyytymään kakkupohjan (kostuta pohjaa pikkasen maidolla) päälle irtopohjavuokaan. Annetaan hyytyä jääkaapissa muutama tunti. Koristelin kakun lopuksi kananmunalla.


tonnikalakakku



tiistai 18. elokuuta 2015

JÄLKIÄ


Näin netissä niin upeat kivistä tehdyt jalanjäljet, jotka johtivat huussin ovelle. Olivat jotain liuskekiveä ja varmaan pikkasen muotoiltukin, kun oli niin jalan malliset että. Ja olivat tosi hienosti upotettu maastoonkin. Mutta siitä idean napanneena pikasesti koitin tehdä pikkusen polun omaan pihaan, (koskaan tommosta ennen tehnytkään ja sen kyllä huomaa) mutta tassun jäljillä, kun tästä nurkista ei muuta kiveä löytynyt. Kokeilin onnistuuko yleensä mitenkään semmosen teko kun soraakaan ei löytynyt, mutta vähän sai hahmoteltua mitä voisi tehdä. Parantelen ja tasoittelen "polkua" sitten myöhemmin. Tervaakin kun tuli laitettua kivien päälle, että pikkasen edes erottuvat tuolta soran joukosta. Aikas paljon on hommaa vielä tuon kanssa.......






lauantai 15. elokuuta 2015

PERUNAPAISTOKSET


Muusi syöty, vähän jäi jäljelle. Olisiko ollut noin puolisen litraa. Lisäsin muusin joukkoon 2 dl juustoraastetta, jauhoja ja mausteita ja pikkasen sinihomejuustoakin. Taputtelin pöydällä paksuksi tasaiseksi lätyksi jauhojen avulla ja otin muotilla palasia. Taisi tulla pikkasen liikaa jauhoja  että pitää paistaa pannulla kunnolla, reilussa voissa muutama minuutti....kelpaa sitten syödä hirvipaistin kanssa.



perjantai 14. elokuuta 2015

KUKKAKAALIPOHJA


Tytär käymässä viikonloppuna täällä kotona, joten aattelin tietenkin heti testata niin sanottua pizzapohjaa, johon ei tule jauhoja ollenkaan...oli kuulemma ihan hauskan makuista ja ei ollenkaan huono. Huono syödä pitsana kun pohja nyt ei niin rapea ole. Tuoreesta kukkakaalista tulisi varmaan parempi. Täytteethän siinä paljon ratkaisee. Tytär pitää kanasta, tomaatista ja fetasta enimmäkseen. Niinpä siitä eteenpäin täytteitä kasaamaan. Pohjassa myös valkosipulitomaattimurskaa.

Pohja;

450-500 g kukkakaalia
2 kananmunaa
1 dl juustoraastetta
ripaus suolaa

Käytin pakastekukkakaalia, josta rutistin enimmät vedet pois. Kaikki vaan ajetaan tasaiseksi yleiskoneessa. Sen jälkeen tehdään pellille pitsapohjaksi ja esipaistetaan 10 min 220 asteessa. Sitten pois uunista ja täytteet päälle ja paistetaan vielä uunissa noin 15 min.



torstai 13. elokuuta 2015

HERKUTTELUA


Pikkasen herkuttelua taasen.....kyllä sitä sitten kohta taas kevennetään. Tai ainakin yritetään. En kyllä silti muista koska viimeksi syönyt tacokuoria herkuilla. Niitäkin löytyy kaupasta nykyään niin montaa sorttia ja mallia että. Yleensä meillä syödään vallan hirvenjauhelihaa mutta tällä kertaa oli nauta-sikajauhelihaa pelkästään. Voi jee että huomasi kyllä eron. Rasvaa oli vaikka muille jakaa mutta maistuihan se silti tosi hyvältä! Vaihtelu virkistää! Sentään jotain rehujakin löytyy lautaselta.







keskiviikko 12. elokuuta 2015

VIRKKAUSTA


Tai siis sitä ainakin koitan tehdä taas pitkästä aikaa...työkaverin innostamana tuli ihan inspis tehdä pikkunen kansio, johon keräsin kymmenisen eri ohjetta erinäköisiin patalappuihin....mallina alempana yksi, ihan perusmalli. Siitä lähden liikkeelle. Saa nähdä kuinka ämmän käy! Tottakai siihen hommaan pitää saada ihan uudet upeat värikkäät virkkuukoukutkin. Eihän hommasta muuten mitään tule.