sunnuntai 31. elokuuta 2014

VANHA IKKUNAPOKA 

Mukavasti taas tullut sieniä ja saanut jo pakkasen täyteen kangassieniä ja tatteja. Vielä yksi viritys piti laittaa terassille kun löytyi ikkunapoka ilman lasia mummonmökin vintiltä. Kanaverkko saatu laitettua kiinni ja rautalangalla vähän valoja kiinni ja pihlajanmarjanoksia koristamaan "ikkunaruutua". Sopi hyvin terassille. Ei muutakun sienikeittoa tekemään........





lauantai 30. elokuuta 2014

OMENAPIIRAKKAA 

Oi että!!! Ekaa kertaa tein omista omenoista piirakan! Mahtavaa. Montaa niitä ei ollut joten on nyt tommonen hassunhauska piirakka. Joskus vielä kokeilen tehdä ruusunmallisia omenoita mutta nyt ei oikein omenat riittäneet. Mutta namskis! Pohjassa halusin nyt päästä helpolla ja on kaupan valmis piirakkapohja pakasteesta. Täytteeseen laitoin seuraavaa:

250 g rahkaa
1 dl kermaa
1 kananmuna
1 tl vaniljakreemiä
2 tl vaniljasokeria
0,5 dl sokeria
sitruunan raastettu kuori ja tilkka sitruunaa,
omenoita sikin sokin mössön päälle,
(ja miksei pieniä palasia omppuja täytteen sekaankin)
pikkasen kanelia  päälle ja uuniin  200 astetta
vajaaksi puoleksitunniksi ja avot!!


vähän tomusokeria päälle vielä...

perjantai 29. elokuuta 2014

SIENESTÄMÄSSÄ

Kyllä nyt hemmotellaan sienillä. Tatteja ja kangassieniä saa kyllä mukavasti kun vaan viitsii kerätä. Koiraa (Masia) tuli juoksutettua ja samalla tietenkin itteä. Alkaa jo olemaan hirvikärpäsiä mutta eipä haittaa menoa. Vaikka joka syksy se tuntuu olevan aina yhtä suuri järkytys kun hirvikärpänen möyrii pitkin omaa päänahkaa. Siinä saa keskittyä tosissaan ettei ala kirkumaan. Ja pää kolmantena jalkana isännän työ joka sitten poistaa ötökät hiusten joukosta.

No mutta seuraavaksi pitäisi sitten miettiä mihin istuttaisi kolme karhunvatukkapensaan alkua.....ensin mietin että mistä niitä saisi ja reteesti vaan sitten kokeilemaan googleen kirjoittamaan HONKKARI. No löytyi jopa sillä haulla kauppa heti ja Hong Kongista sitten vaan taimet hakemaan.








keskiviikko 27. elokuuta 2014

ILLAT PIMENEE

Alottelin tekemään tuollaista projektia seuraavaksi että laitan vanhaan ikkunapokaan kanaverkkoa ja siihen vaikka pihlajasta oksia ja lehtiä koristamaan ruutua....kanaverkko vielä siis rullalla pihassa mutta vähän hahmottelua piti harrastaa. Löysin vielä pattereilla toimivat valot jotka eivät ole siis jouluvalot vaan TUNNELMAVALOT. Tuon kun tuosta saa valmiiksi niin voisi vaikka ripustaa etupihan terassin toiseen reunaan ikkunaksi. Sitten voi koristuksia vaihdella mielen mukaan.




maanantai 25. elokuuta 2014

AURAJUUSTO-PUNAJUURIMUFFINIT

Teki mieli kokeilla ihan jotain uutta (itselle uutta). Joten tein sitten suolaisia muffinsseja. Ennenkin tehnyt mutta en tämmösiä. Innostus siis lähti Kinuskissan sivuilla olevassa kisassa jossa makuparina punajuuri ja juusto. Eikun kokeilemaan ja tytärkin jopa söi. Ihan ok-makuisia ja juusto maistui hyvin. Itse söin jauhelihasalaatin kera kun tuntuu että kyllä sitä lihaakin pitää saada. Huom, eikä muuten ole voita taikinassa!



3 dl pikakaurahiutaleita
2 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl yrttisuolaa
2 rkl rosmariinia tuoreena yrttisilppuna
300 g etikkapunajuuria soseutettuna
150 g aurajuustomurua
1,5  dl kolmen juuston kermaa
1 muna

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää muut aineet joukkoon ja sekoita. Jaa taikina voideltuun muffinivuokaan ja paista 20-25 min. Taikinasta tulee 12 kpl.
Asteet 200. Itse koristelin vielä parmesanlastuilla ja puolukkahyydykkeellä……….



SYYSSIIVOUSTA

Tuli haettua vanhasta kodosta pirttipöytä mummonmökkiin ja samalla piti sitten sielläkin syyssiivous jo alottaa. Kyllä siinä hommaa piisaa. Samoin kuin talossa joka on ollut nyt sitten vuoden myynnissä. No siellä ei paljon tekemistä ole mutta harmittaa kun ajat on mitä on. Ei saa edes vanhoja huonekaluja eteenpäin kun kukaan ei tarvi enää niitäkään. Vaikka tällä hetkellä hyvänä varastotilana koko talo mutta kyllä toi talven tulo jännittää kun pitää turhaan lämmittää asumatonta taloa. Piristykseksi omasta kukkamaasta kukkasia pajumaljakkoon ja kynttilät palamaan.........



sunnuntai 24. elokuuta 2014

PUUTARHALEHTI

Vähän tuli siivottua vinttiä ja taidankin laittaa parempaan jemmaan kirjahyllyyn nuo puutarhalehdet, jotka löytyi. Tai olivat itseasiassa koko ajan hyvässä tallessa. Pikkasen oli pakko kurkata uusimpia vinkkejä puutarhan hoitoon.....Lehdet vuodelta 1945-1946 ja kaikki 12 numeroa löytyy. Kiva oli selailla myös omaa lapsuuden kirjaa. Näitä löytyy varmaan monelta tämän ikäiseltä nuorelta. Kirja vuodelta -72. Ja mukamas sen mukaan opin ärrän vasta viisi vuotiaana....hmmm, hih!





lauantai 23. elokuuta 2014

SIENIMETSÄLLÄ

Ihana ilma ja niin mahtava metsän tuoksu. Nyt kun koirat saa juosta vapaana niin hauska katsella kun juoksevat intopiukkana pitkiä matkoja ja itse saa rauhassa kerätä sieniä. Vajaa puoli muovipussia tulikin kangassieniä ja jopa muutama tatti! Niitä harvon saa kun yleensä on niin täynnä matoja. Nyt onnisti kyllä. Sienisalaatti on minun mielestä paras mitä sienistä voi tehdä ja isäntä tykkää kun paistaa sipulin ja voin kanssa ja laittaa leivälle. Elikkäs hyvää hyötyliikuntaa tuli harrastettua ja lopuksi maukasta notskimakkaraa....







Joku ei kuulu joukkoon......

perjantai 22. elokuuta 2014

VIINI JA JUUSTO

Mutta jos ei välitäkkään viinistä tällä kertaa vaan nauttii illalla pienet napsut päärynäkermalikööristä ja oliivijuustosta! Pullo nyt ei mitenkään kaunis ole mutta jos joku muistaa vielä Ville Vallaton -jäätelöpuikot niin sisältö maistuu sitten varmasti. Tosi hyvänmakuista vaikka jatkettuna  maidolla, niin on mukavasti laimeampaa. Jaa mistäkö tämmönen idea. Tyttärellä näin tämmösen pullon ja itse tykkään tietenkin yhdistelmästä viini ja juusto.....miksei.



keskiviikko 20. elokuuta 2014

CHILIPAPRIKA.... 

.......senkus vaan kasvaa. Eli oli pakko ottaa jo terassilta sisälle ettei vaan palellu. Komiasti tullut jo uusia kukkasia ja paprikoita. Eikä varmaan kauaa kestä sitten kun alkaa punertamaan. Pikkasen sieniäkin jo löytynyt eli kanttarelleja ja kangassieniä. Sorsajahti alkoi myös sitten tänään joten paistia odotellessa... Jotenkin kivampi katsoa sorsapaistia valmiina kuin noin suoraan luonnossa kuvattuna kokonaista sorsaa. Ruokaa jokatapauksessa. Ja terveellistä sellaista, ellei sitten vähän kermaa lorauta kastikkeeseen jota tietenkin siis kuuluu ilman muuta laittaa. Isäntä sai kaksi sorsaa pongattua tänään ja minä bongasin Jaakko Saariluoman Porin reissulla! Hih.....taisi herra olla kuitenkin pienessä pierussa kun ohi käveli.





tiistai 19. elokuuta 2014

PIHAVALO 

Eli täällä piha vielä aikalailla kesken ja pihavaloja vähän jo mallattu oikeisiin paikkoihin ja koitettu miettiä että minne ja miten.....no liiketunnistimia kun on jonkunverran eri nurkissa niin huomasin että tuossa savupöntön vieressä on oikeastaan aika pimeää illan pimetessä ja jos joskus saadaan nätti polku aikaiseksi tuonne pusikkojen takana olevaan  viinikellariin, eikun maakellariin (ihan siis perunoita varten) niin voisi olla hyvä paikka pihavalolle. Sähköt kun joku vielä joskus laittaisi.............ja siis nyt hyvä sanoa että juuri tämä kohta pihaa on niin kesken ko olla ja voi ja valaisintolppa ei ole edes kunnolla vielä paikallaan. Tuntuu että vadelmapuskat puskee ihan väkisin pihan puolelle joten pitääpä vaan raakasti karsia pois.



maanantai 18. elokuuta 2014

OMAN MAAN SALAATTI 

Oli mukavaa eilen kun lapset ja sisko oli syömässä. Omasta maasta viimeset sipulit ja salaatit ulos ja salaattia tekemään. Ensi kertaa näin muuten sipulin kukan, tosi pitkä varsi ja kaunis valkoinen kukka. Ja sitten olikin yllärinä muille että eipä ollut tällä kertaa lihaa tarjolla tässä talossa joka on siis todella harvinaista! Oli pelkästään kalaa ja rapuja. Niitä rapuja sitten maisteltiin ja lasten mielestä ja siskonkin mielestä  (ei halunnut kuitenkaan vaan sotkea itseä enempää, hih) niissä oli liian vahvan tillin maku. Itse en huomannut vaan vetelin menemään hyvällä ruokahalulla. Mutta siis tarjolla oli savusiikaa, haukea, rapuja ja loma-aiheinen jälkkärikakku hailla koristeltuna......ei huooonno, kyllä kelpas siskolla loma alkaa!

Oli muuten sitten oma tekemä lomakakkukin päässyt tän päivän ILTALEHDEN sivujen ruokaosastolle Kotikokkien suosittelemien ruokien joukkoon. Jes! Iso ilo pienestäkin asiasta!





sunnuntai 17. elokuuta 2014

LOMAKAKKU 

Oli kiva taas kokeilla erilaista kakuntekoa. Melkein ainahan minä juustokakun teen mutta koitan keksiä silloin tällöin jotain uutta siihen. Nyt oli testauksessa miten makumassa reagoi kiilteeseen. No pelkäsin että menee aivan pipariksi koska tietenkin se alkaa sulamaan ja leviämään ja saattaa mennä aivan muodottomaksi. Eli siis kokeilu miten hai uiskentelee kiilteen alla. Jotakuinkin saa ainakin selvää että siellä semmonen menee.....kakku muuten aika perinteinen vaniljajuustokakku.





lauantai 16. elokuuta 2014

KORISTEIDEN TEKOA 

Olen kyllä niin aloittelija näissä kakkukoristeiden teossa! Ajattelin tehdä kakkua varten jotain lomaan, mereen yms tarkoitettuja juttuja. Muutama muottikin itsellä on mutta tuota muovailutaitoa ei kyllä ole yhtään. Mutta nyt täytyy sanoa että olen ylpeä haista jonka tein kokonaan itse makumassasta. Saa nähdä miten kakkuun päätyy vielä sunnuntaina.  Ja aika kivasti koristeiden teko sujuu mikäli vaan on varusteita. Itse teen niin vähän loppujen lopuksi näitä että ei raaski sen takia ostaa varastoa täyteen erilaisia tarvikkeita. Ja minun mielestä paikkansa pitää se että mitä yksinkertaisempi koristelu kakussa, sen kauniimpi! Vaikka onhan niitä todella kauniita esittäviä kakkuja monen blogi täynnä (ihan kade niistä kädentaidoista) mutta itse en henkilökohtaisesti välitä kakusta joka on vuorattu täyteen eri makumassoista tehdyillä jutuilla. Mutta olenkin enempi juustokakkuihminen..........





perjantai 15. elokuuta 2014

SAALISTA! 

Tämmöset saaliit ilmesty kotio tänään. On ollut aika kauan tekeillä. Mutta tänään ne saatiin ja tuli semmoinen olo että nyt alkaa riittää jo seinätila näille....Varsinkin kun muutama trofee ja pari ketuntaljaakin löytyy eri huoneista koristamasta seinää. Nyt uusimpina kotia koristaa riekko, villisian talja ja kauriinpää. No mutta jos noista en hirveästi tykkäisi niin eipä niitä seinillä olisi.





VIIKONLOPPU! 

Vihdoinkin perjantai.....aikasemmin pois töistä ja polttelemaan loppuja leikkuulautoja. Pakko oli väsätä vähän välipalaa vähän hauskemmassa muodossa, hih! Mukavaa että sunnuntaina tulee siskokin sitten töistä suoraan tänne syömään ja aattelinkin että teen hänen loman alkamisen kunniaksi ihan yllättäin pienen juustokakun. Voisikin vaikka alkaa näpräämään koristeita siihen mikäli ehtii..... ja mukavaa että kersatkin tulee sitten samalla syömään ja nauttimaan tietenkin hyvästä seurasta!

Tänään ruokana itse tehdyt Lindströmin pihvit:

500g jauhelihaa
1 tl suolaa
1 kananmuna
2 perunaa keitettynä ja raastettuna
2 etikkapunajuurta raastettuna
1 dl kermaa
ripaus mustaa pippuria 

Päälle sitten kunnolla voissa paistettuja sipulirenkaita Nam!!






keskiviikko 13. elokuuta 2014

OSTOKSILLA 

Siis pitkästä aikaa ihan kaupungilla kävelemässä ja kattelemassa. Asioilla käyty ja poikkesin samalla Raumalla Annen astiakauppaan...hänellä ei ole nettisivuja jossa myisi tavaraa, joten siellä on ihan pakko käydä välillä kurkkaamassa mitä uutta löytyy. Jotain silikonimuottia aattelin katsoa mutta sitä tiettyä juuri ei ollut mitä ajattelin ja tommoset sitten jäi käteen. Saa nähä mihin noita sitten seuraavaksi käyttää ja lähinnä milloin.......mukava siellä oli jutustella ja samalla maistella uutuusmakuja mitä eri makumassoista löytyy. Oikeen hyvältä maistui punainen mansikka ja vihreä päärynä. Itse ostin nyt valkoista vaahtokarkin makuista makumassaa.






tiistai 12. elokuuta 2014

MUUTAMA LAUTA VIELÄ 

Seitsemän lautaa vielä polttamatta! Pikkuhiljaa hyvä tulee. Varsinkin tuon pihkan kanssa kun kestää kolme kertaa kauemmin polttaa puuhun kuin tavallisesti.... Mutta kohta kaikki valmiina (vajaa kuukausi aikaa tehdä) ja sitten laudat menevät seuraavaan paikkaan :  Tsasouna
(huomasin että kyseisessä blogissa oli tänään niin hauskat ja hyvät ruokaohjeetkin, kannattaa kokeilla! )




Yhden tilaustyönkin ehtisin tekemään tänään vielä .....




sunnuntai 10. elokuuta 2014

VIELÄ SIIKAA JÄLJELLÄ 

Tässä emännän ja isännän aamupala tänään.....täytyy sanoa että itse pidän eniten kyllä lohesta! Siikaa nyt jotenkuten syö näin leivän päällä kun on paljon muitakin lisukkeita joukossa. Jotenkin se ei vaan niinkuin maistu miltään. Lohta kun ei tarvitse pahemmin edes maustaa niin silti on niin suussa sulavaa. Mutta se on minun makunystyröiden mielipide se. Tänään olisi suunnitelmissa vähän pihakoristusta (ettei nyt kaikki ajatukset pyörisi vaan syömisessä, mikä nyt tietenkin mukavaa onkin) tehdä, eli kivistä ja sementistä askarrella jotain pientä kivaa, katotaan tuleeko mitään......siitä myöhemmin.




lauantai 9. elokuuta 2014

RUOKA MAISTUU 

Savustin eilen siis ekaa kertaa ihan itse kalaa....ei ole ennen tarvinnut kun isäntä sen on aina tehnyt. Nyt aattelin että kyllähän minäkin osaan. Kalaa ei sen kummemmin onneksi tarvinnut käsitellä muutakuin että suolaa sisään ja jääkaappiin odottaan kun laitan tulet savustimeen. Se virhe tuli nyt vaan tehtyä että lämmitin pelkästään koivulla kun en hokannut että sitä varten oli iso laatikko tervaleppää ihan vieressä, hehhee, no mutta hyvältä maistui silti ja lopusta kalasta tein sitten täksi päiväksi ruokaa. Rosamundaa kun ei löytynyt kaupasta niin tavallista sitten vaan ja "kastikkeeksi" kermaviiliin sekoitettua siikaa, katkarapuja, mätiä, ruohosipulia ja limeä. Ai että oli hyvää!!! (oikea miesannos!) Ja savustuspönttö ollaan ihan itse tehty ja maisemoinnista huomaa että aivan on kesken vielä pihahommat...........



perjantai 8. elokuuta 2014

SIIKAA 

Mahtava tilaisuus tuli töistä ostaa edullisesti siikaa....tottakai sitä piti sitten perjantain kunniaksi hakea jos vaikka savustais, tekis vähän graavia ja yksi kala pakkaseen. Komiaa! Mukava työmaa kun muutenkin siellä ympäristössä liikkuu kettuja, jäniksiä ja meni kauriskin tien yli kun lähdin kotia kohti.........




Eilen tossa koitin kuvata iltahämärän tunnelmia kun oikein lyhdyissä oli kynttilöitä ja kaikkea. Ei sitä vaan kännykällä saa semmosta kuvaa kun oikea tunnelma olisi. Yllättävän vähän se heinäseiväskin tuolta erottuu. Ja samaan syssyyn siinä meinasi ihan sydänkohtaus tulla kun ihmetteli melko pimeässä että mites tommonen kivi tossa nyt liikkuu, no se olikin kauheen kokonen sammakko! Taitaa olla joku eksynyt sammakkoprinssi, heh!



keskiviikko 6. elokuuta 2014

HEINÄSEIVÄS 

Kiitos työkaverille hyvästä ideasta! Vielä kun on muutama noita heinäseipäitä niin tein sitten lyhtypidikkeen etuterassille! Ja miksei siis vaikka kukkasille,  mutta illat jo kummasti vaan alkaa hämärtää ja pidän kynttilöistä tosi paljon niin mikäs sen mukavampaa kun taas tekosyy mennä ostamaan uudet lyhdyt.....Ajattelin ensin että maalaan seipään valkoiseksi mutta antaa nyt olla vähän aikaan noin.
Aika huomaamaton kyllä seiväs on kun ei isäntäkään huomannut mitään kun töistä kotiin tuli, hih!
Samalla kuvatessa huomasin että hyvänen aika sitä on jo omppujakin omenapuussa punaisena. Tiedä mikä puu on mutta taitaa olla villi omenapuu.








Tuli tehtyä sitten myös tilauskakkukin tyttären kaverille. Eli valkosuklaalimekakku ja oli kyllä niin kuuma ilma tehdä että hikipisarat vaan virtasi kun keksejä murskasi ja jopa kerma meni pilalle ekalla vaahdotuskerralla. Eipä ole ennen semmostakaan tapahtunut. Ehkä tuo palttiarallaa 30
asteen lämpö ei sovi enää kenellekkään, edes kermapurkille! No mutta kakku tuli tehtyä ja koristukset myös. Tytöt hakivat sitten kakun täältä ja koristelivat itse paikan päällä........