tiistai 13. toukokuuta 2014

KOTIJUUSTOA

Tuli tehtyä ekaa kertaa kotijuustoa juustojuoksutteella! Pari kertaa tehnyt ennen viilin, piimän ja kanamunan kanssa. Ihan hyvää tuli vaikkakin tein niin pienen annoksen kun jääkaapissa ei ollutkaan tarpeeksi maitoa....tässä muutama ohje:

Leipäjuusto/Juoksutinjuusto

3 l punaista laktoositonta maitoa
2 tl juustojuoksutinta
0,5 tl suolaa

Kaada maito kattilaan. Lisää suola. Kuumenna kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon juoksutin. Kuumenna maitoa vielä hiukan lisää eli 40-42 asteiseksi. Lämpötila ei saa nousta sitä korkeammaksi. Nosta kattila levyltä ja peitä kannella. Anna saostua 30min. Leikkaa hyytyneeseen juustomassaan veitsellä ristiviillot.
Anna heran erottua n. 10 min. Nostele juustomassa reikäkauhan avulla kostutetulla sideharsolla vuorattuun juustomuottiin...Taita sideharso päälle juuston päälle ja laita pieni lautanen painoksi. Anna juuston valua jääkaapissa muutamia tunteja tai yön yli. Kumoa ja poista liina.

Jos haluaa tehdä leipäjuustoa kumoaa massan uunipellille ja paistaa uunissa (tai grillissä) pikkasen aikaa että tulee kivan ruskeita pilkkuja.....

**********************************************************

Ohjeitahan on niin monta kuin tekijääkin mutta tämäkin juusto-ohje on vallan mainio:

2 l maitoa
1 l piimää
1 tl juustojuoksutinta
1 tl suolaa

Eli kuumennetaan maito ja piimä melkein kiuhuvaksi. Lisätään suola ja juustojuoksute ja odotetaan niin hera muodostuu. Nostele juusto sideharsolla vuorattuun juustomuottiin tai siivilään.

tai pikkunen kotijuusto-ohje:

1 l täysmaitoa
2 dl kermaviiliä
3 kpl munaa
1 tl suolaa
nokare voita

Sekoitetaan munat ja kermaviili ja laitetaan maidon joukkoon. Kuumenna kiehumispisteeseen, sekoittele samalla ettei pala pohjaan, anna juustomassan kokoontua tunnin verran lämpimässä. Valuta ylimääräinen neste pois ja ennen muottiin laittamista sekoita voi ja suola massan joukkoon ( ja muita mausteita) mikäli haluaa.....

*************************************************************

Piimäjuusto:   Valion ohje tästä  

*************************************************************

Tuli sitten tänä aamuna ennen töihin lähtöä tehtyä sämpylöitä nesteestä jota jäi jäljelle. Taikina sai nousta rauhassa koko yön. Mikäs sen parempaa kuin tuoreet sämpylät ja kahvi aamulla ja pelkkä voi leivän päällä.........






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti